19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMotoractive, poliţă cu premeditare

Motoractive, poliţă cu premeditare

Un client al firmei de leasing spune că Motoractive i-a umflat poliţa CASCO, cu adaos comercial şi TVA, deşi societatea nu este broker de asigurare. Poliţele primite de utilizatori nu ar avea precizate primele de asigurare, banii încasându-se în baza unui scadenţar.

Poliţele de asigurare CASCO încaieră clienţii cu firmele de leasing auto. Brokerul de asigurare MG Mobile Craiova acuză societatea Motoractive IFN că percepe adaos comercial şi TVA la poliţa CASCO, deşi nu este autorizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) ca intermediar. MG Mobile a încheiat în 2008 un contract de leasing pentru un autoturism Volkswagen Golf în valoare de circa 14.000 de euro. Potrivit contractului, utilizatorul se obliga să achite ratele la leasing şi contravaloarea poliţei CASCO, pe care locatorul urma s-o încheie pe numele său. Poliţa emisă de Groupama Asigurări SA a fost intermediată de AON România Broker de Asigurare-Reasigurare SA, însă banii erau încasaţi de Motoractive IFN, în baza unui scadenţar. „Mi-am îndeplinit obligaţiile contractuale până în august 2011, când am observat că societatea de leasing îmi refacturează asigurarea CASCO cu TVA, în mod nelegal, întrucât asigurarea de tip CASCO nu este purtătoare de TVA, conform art. 141, alin. 2 lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, care prevede că „operaţiunile de asigurare şi/sau reasigurare, precum şi prestările de servicii în legătură cu operaţiile de asigurare şi/sau reasigurare efectuate de persoanele care intermediază astfel de operaţiuni“ sunt scutite de TVA. În plus, am obţinut de la societatea de asigurare un scadenţar în care sunt relevate plăţile făcute de către finanţator în contul asigurării CASCO şi am observat că acesta mi-a solicitat şi a primit o sumă mai mare decât cea plătită asigurătorului“, spune directorul MG Mobile, Gabriel Zamfir. Potrivit calculelor sale, în perioada 2008 – 2011, firma sa a plătit pe CASCO 2.998 de euro inclusiv TVA, iar firma de leasing a achitat către societatea de asigurare doar suma de 1.807 euro.
Firma ar fi achitat în plus 1.191 euro, din care 520 de euro ca TVA şi 670 de euro ca adaos la poliţa CASCO.
„Este posibil ca toţi clienţii Motoractive IFN să plătească fără să ştie TVA şi adaos comercial, deşi firma nu este autorizată de CSA să intermedieze asigurări. Clienţii plătesc conform unui scadenţar, fără să ştie cât achită firma de leasing către asigurător. Poliţa CASCO are doar valoarea asigurată, nu şi prima anuală care trebuie plătită. Eu am făcut rost de scadenţarul asigurătorului şi am văzut că rezultă această diferenţă“, mai spune Gabriel Zamfir.

În loc să clarifice problema, Motoractive ne tratează cu refuz

Potrivit documentelor deţinute de utilizator, firma MG Mobile achita, conform scadenţarului, 66,96 euro/lună, în timp ce Motoractive IFN vira asigurătorului 164 de euro/trimestru. Anual, firma Motoractive încasa 903 euro şi plătea 656 de euro. „De unde provine această diferenţă? Am verificat, şi Motoractive are autorizaţie CSA doar ca agent de asigurare subordonat pentru Generali SA, şi asta doar pentru asigurări de incendiu şi calamităţi naturale, nicidecum pentru poliţe Casco“, a afirmat directorul Zamfir. Potrivit art. 10 din Legea nr. 136/2005 privind asigurările şi reasigurările, contractul de asigurare se încheie în formă scrisă şi cuprinde, printre altele, primele de asigurare.
Totuşi, MG Mobile spune că a primit doar prima parte a poliţei, fără specificarea primei de asigurare. De partea cealaltă, reprezentanţii AON România ne-au sfătuit să luăm legătura cu reprezentanţii firmei de leasing. „Proprietarul maşinii, care face asigurarea, stabileşte ce scriem în acea poliţă“, au spus reprezentanţii AON România. În schimb, cu reprezentanţii Motoractive IFN a fost imposibil să stăm de vorbă. Vasile Găburici, director al departamentului de logistică al Motoractive, a refuzat să discute cu noi. După câteva zile de insistenţe, am reuşit să vorbim cu o reprezentantă a firmei care, după ce i-am furnizat datele de identificare, a refuzat să explice dacă utilizatorii Motoractive au specificată valoarea primei de asigurare pe poliţa CASCO. „Nu sunteţi abilitaţi să rezolvaţi sesizări“, ne-a răspuns sec reprezentanta Motoractive. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS